Category Archive: Avertizori

Nov 20 2023

Avertizori în interes public

Conform Legii nr. 361/2022, o persoană care efectuează raportări privind încălcări ale legii / un avertizor în interes public poate efectua raportarea nominal sau anonim. Din punct de vedere procedural, principalele diferențe între cele 2 modalități de raportare sunt:

 • în cadrul unei raportări nominale există posibilitatea comunicării pentru a se clarifica anumite aspecte prezentate în raportare între avertizorul în interes public și persoana desemnată; 
 • persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim nu poate beneficia de exonerare și protecție în conformitate cu prevederile Legii nr. 361/2022;
 • persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim nu poate fi înștiințată cu privire la înregistrarea raportării, progresul înregistrat și modalitatea de soluționare.

Astfel, Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsău operaționalizează canalul extern de raportare pentru persoanele care efectuează raportări privind încălcări ale legii (persoane denumite generic avertizori în interes public).

Potrivit Legii nr. 361/2022, persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat, au la dispoziție următoarele modalități de raportare:

 • Canale interne – în cadrul entităților publice sau private în care persoanele își desfășoară activitatea
 • Canale externe – Agenția Națională de Integritate precum și alte entități publice care, potrivit dispozițiilor legale speciale, primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii, în domeniul lor de competență (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. IV din Legea nr. 361/2022);
Divulgare publică – presă, organizații profesionale, sindicale sau patronale, organizații neguvernamentale, comisii parlamentare etc. (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. V din Legea nr. 361/2022).
Astfel, persoanele care aleg să se adreseze Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud pentru a raporta încălcări ale legii, o pot face prin următoarele modalități:
 • online, pe platforma online Avertizori în interes public
 • prin e-mail la adresa: integritate@ambulantabistritanasaud.ro
 • prin intermediul serviciilor poștale la adresa Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, din str.Ghinzii nr.26A, cod poștal 420020, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, România – în atenția Responsabil Avertizori în interes public;
 • personal, prin prezența la sediul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, din str.Ghinzii nr.26A, cod poștal 420020, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, România (cu programare tlefonică prealabilă, la nr. 0263/217.055 sau pe e-mail secretariat.sajbn@gmail.com sau integritate@ambulantabistritanasaud.ro )

Pe lângă atribuțiile ce decurg din gestionarea raportărilor primite, Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud  poate oferi și consiliere, confidențială, la cerere – prin Referentul de specialitate (S) desemnat, salariaților care doresc să efectueze raportări, precum și asistență în legătură cu protecția acestora împotriva represaliilor în fața oricărei autorități (Cap. VI din Legea nr. 361/2022). Persoanele care solicită consiliere, confidențială, în legătură cu efectuarea de raportări, precum și cele care solicită asistență în legătură cu protecția împotriva represaliilor, o pot face prin următoarele modalități:

 • prin e-mail la adresa  integritate@ambulantabistritanasaud.ro
 • prin intermediul serviciilor poștale la adresa Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, din str.Ghinzii nr.26A, cod poștal 420020, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, România – în atenția Responsabil Avertizori în interes public;
 • personal, prin prezența la sediul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, din str.Ghinzii nr.26A, cod poștal 420020, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, România (cu programare telefonică prealabilă, la nr. 0263/217.055 sau pe e-mail secretariat.sajbn@gmail.com sau integritate@ambulantabistritanasaud.ro )

În situația în care Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud primește o raportare privind încălcări ale legii și pentru care competența de a examina și de a efectua acțiuni subsecvente se află în sarcina ANI, redirecționarea se realizează cu păstrarea garanțiilor privind confidențialitatea și integritatea pe adresa de email:  avertizari@integritate.eu

 

Agenția Națională de Integritate (ANI) pune la dispoziția persoanelor interesate o serie de răspunsuri la întrebările frecvente primite în legătură cu aplicarea Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public pe pagina dedicată (https://avertizori.integritate.eu/informatii-generale), respectiv pe platforma destinată avertizorilor (https://avertizori.integritate.eu/intrebari-frecvente/).

 

Permanent link to this article: http://ambulantabistritanasaud.ro/?p=11033