«

»

Nov 07 2015

Print this Post

Organizarea activității de voluntariat

Baza legislativă 

Activitatea voluntarilor în cadrul SAJ-BN este organizată și se desfășoară în baza:

  • Legii 95/2006, republicată,
  • OMSP nr. 2021, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale titlului IV “Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
  • Ordin Comun MSP/MIRA nr. 2011/21386 din 22.nov.2007, privind unele măsuri în asistența de urgență prespitalicească
  • Legea 78/2014, privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.
  • recomandările MAI-DSU/Direcția Generală Management Urgențe Medicale, legat de această activitate

Astfel, conform,  OMSP nr. 2021/2008, Anexa 2, art. 3:

”Personalul care participă la acordarea asistenţei publice integrate de urgenţă prespitalicească, la toate nivelurile ei, include următoarele categorii:

a) Medici cu specialitatea medicină de urgenţă

b) Medici cu specialitatea anestezie terapie intensivă

c) Medici cu competenţa/atestat în medicina de urgenţă prespitalicească

d) Medici de familie sau de medicină generală

e) Medici rezidenţi în specialitatea medicină de urgenţă, sau anestezie terapie intensivă începând cu semestrul II al anului III de pregătire, cu acordul directorului sau coordonatorului programului de rezidenţiat.

f) Medici rezidenţi în specialitatea medicină de familie şi medicină internă începând cu semestrul I din anul III de pregătire cu acordul directorului sau coordonatorului programului de rezidenţiat.

g) Asistenţi medicali cu atestate/cursuri în acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

h) Personal paramedical cu instruire specifică în domeniul acordării primului ajutor calificat şi al asistenţei medicale de urgenţă în echipă.

i) Ambulanţieri cu instruire specifică în acordarea primului ajutor de bază şi al asistenţei medicale de urgenţă în echipă.

j) Voluntari cu instruire specifică în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în echipă.” 

iar conform OMSP nr. 2011/2007, Art.1, pct. d:

Conducerea serviciilor de ambulanță județene, respectiv a municipiului București, și SMURD, are obligația să asigure: (…) 

d) Formarea profesională continuă a personalului care activează în cadrul serviciului, inclusiv a personalului voluntar care, pentru a lucra în structura serviciilor publice de urgență, trebuie să parcurgă și să absolve un curs de pregătire în primul ajutor calificat sau un curs acreditat de ambulanțier, după care vor încheia un contract de voluntariat ăn conformitate cu prevederile legale în vigoare.” (…). 

Permanent link to this article: http://ambulantabistritanasaud.ro/?p=4116